Седми Форум о запошљавању младих: “Гаранција за младе”

Пет, 13.03.2015.


"Гаранција за младе" назив је седмог Форума који је одржан 12. марта на Јахорини у организацији Пројекта запошљавања (YЕП), а уз подршку Амбасаде Швајцарске.

Сарадња јавних служби за запошљавање с невладиним организацијама, послодавцима, локалним органима власти и другим актерима кључ је иницијативе "Гаранција за младе" која се имплементира у земљама Европске уније.

Директор Завода за запошљавање Републике Српске у обраћању новинарима прије почетка Форума рекао је да ће Влада Републике Српске и ове године уложити значајна средства за запошљавање лица, те да ће се радити на јачању сарадње са послодавцима који су кључан фактор за бржу интеграцију незапослених на тржишту рада. Досадашње активности дају резултате, а према званичним подацима незапосленост у Републици Српској је смањена за 4,3 посто у односу на исти период прошле године, истакао је Чолаковић.



На Форуму су представљени резултати YЕП локалних иницијатива који су остварени у сарадњи невладиних организација и јавних служби за запошљавање, односно кроз рад клубова за тражење посла. У оквиру програма је подржано укупно 13 пројеката у различитим срединама широм БиХ који су усмјерени на самозапошљавање и социјално предузетништво, преквалификацију, повезивање са послодавцима и волонтеризам. У пројекте је укључено скоро 500 младих људи, од којих је преко 120 и запослено као директни резултат активности пројекта. Осим тога, формирана су два социјална предузећа и једна задруга чиме се обезбјеђује одрживост резултата програма, а позитивна пракса успоставе омладинских старт-уп предузећа је проширена на 10 нових општина са перспективом за даље ширење.

Већина организација је успјела обезбиједити додатну финансијску подршку у својим локалним заједницама што је је резултирало увећањем расположивог буџета за цијелих 30%, истакли су представници YЕП -а.

На Форуму је понуђен низ одговора на питања како искористити овај приступ и утицати на смањење незапослености, те како ојачати институције и организације које младима могу осигурати прилике за наставак школовања, преквалификацију, стручну обуку и запослење.

Све вијести

Остале вијести

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

29.09.2023.Публикације

Статистички билтен- август 2023.
Статистички билтен ЈУЗЗЗРС за август 2023. године

Све публикације