Студијска посјета Заводу за запошљавање Словеније

Пон, 22.01.2024.


Центар за развојне евалуације и друштвена истраживаа (CREDI) из Сарајева, а у оквиру пројекта под називом „Мапе пута за усклађивање база података о политикама тржишта рада Западног Балкана са ЕУ и изградња капацитета за партнере са Западног Балкана” за RSS–ESAP 2 пројекат, организовао је дводневну тематску студијску посјету Заводу за запошљавање Словеније како би разговарао о активним политикама и мјерама тржишта рада – добрим праксама, ИТ рјешењима, базама података, статистици и извјештавању.

Око 20 представника Завода за запошљавање из региона Западног Балкана посјетило је Завод за запошљавање Словеније. Студијска посјета словеначком Јавном Заводу за запошљавање била је фокусирана на тему класификације политика и мјера тржишта рада према стандардима ЕУ, са посебним акцентом на ИТ рјешења, базе података, статистику и извјештавање.

Након уводне добродошлице услиједила је презентација којом су полазници упознати са радом словеначког завода  и основним подацима о тржишту рада. Детаљна презентација бавила се стратегијама и методама које користи ЕСС у сарадњи са послодавцима наглашавајући ефективне праксе и тренутне изазове. Наредна сесија усмјерена је на имплементацију активних политика и мјера тржишта рада са акцентом на ИТ рјешења, базе података, статистике и извјештавање. У презентацији је истакнуто словеначко искуство у усклађивању са смјерницама ЕУ, суочавању са изазовима и представљању рјешења. Догађај је настављен сесијом у којој се истражују словеначка искуства у коришћењу статистике ЛМП-а за редизајн политика са нагласком на тачне статистике у сврхе планирања.

Другог дана учесници су имали прилику да чују презентацију о улози Регионалне канцеларије у Љубљани и стекну увид у тренутно стање на локалном тржишту рада. Ова сесија, пуна практичних примјера, омогућила је интерактивну размјену искустава између присутних и домаћина. Након тога, фокус је окренут Центру за каријере при Регионалној канцеларији Љубљана са презентацијом о кључној улози Центра у подршци локалним иницијативама за запошљавање и опремању особа које траже посао вриједним ресурсима и алатима потребним за тржиште рада.

Овом посјетом јавне службе запошљавања Западног Балкана имале су прилику да науче много из искуства словеначких колега о унапређењу свог система, имплементацији мјера тржишта рада, њиховом дизајну и циљању као и процесу евалуације, а са циљем прилагођавања ових мјера потребама тржишта рада.

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

01.12.2023.Публикације

Статистички билтен- октобар 2023.
Статистички билтен ЈУ ЗЗЗРС за октобар мјесец 2023.

Све публикације