У овој години издвојено више од 30 милиона КМ за запошљавање и самозапошљавање

Чет, 17.10.2019.


Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је на данашњем састанку са руководством Завода за запошљавање Републике Српске на Палама констатовано да је у овој години издвојено највише средстава за запошљавање и самозапошљавање - више од 30 милиона KM.

Милуновић је појаснио да је у овој години кроз седам програма у акционом плану издвојено највише средстава у односу на протекле године.

Након посјете текстилном предузећу "Мраз", министар је изјавио новинарима да је ово предузеће од 2013. године конкурисало и добијало средства за самозапошљавање, а од 130 запослених, посредством Завода за запошљавање подстицај је обезбијеђен за 63 радника.

Он је додао да ово предузеће у Рогатици запошљава 24 радника са намјером да ускоро прошире капацитете.

Према његовим ријечима, на састанку са руководством овог текстилног предузећа разговарано је о проблемима који се односе на преквалификацију радника с обзиром на чињеницу да на овом подручју нема средње текстилне школе. "У наредном периоду мораћемо да водимо рачуна о обезбјеђивању додатних средстава за преквалификацију радника, док се не успоставе програми техничких школа који ће моћи да раде у текстилној индустрији", истакао је Милуновић.

Говорећи о данашњој сједници Владе која ће бити одржана у Источном Сарајеву, министар је рекао да ће бити разматрана могућност да дио преосталих средстава, 852.683 КМ, који је обезбијеђен акционим планом, буде преусмјерен на Програм подстицања развоја предузетништва код младих - "Стартап Српска" јер су ове године први пут запослени сви приправници, њих 770, који су испунили услове.

"Намјера нам је била да младим људима омогућимо да одраде приправнички стаж и да их задржимо на овим просторима", рекао је Милуновић, додавши да је исти план и за демобилисане борце.

Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић рекао је да су данас заједно са министром Милуновићем посјетили предузеће "Мраз", једно од корисника програма овог завода.

"Министар се увјерио да су наши пројекти дали потпуни ефекат. Разговарали смо и о неким будућим плановима за наредни акциони план. Имали смо прилику директно од послодаваца да чујемо шта би требало промјенити у програмима, какве су потребе послодаваца и како да олакшамо њихов рад с циљем запошљавања већег броја људи у Републици Српској", рекао је Вујичић новинарима.

Један од власника предузећа "Мраз" Радивоје Ковачевић захвалио је Милуновићу и Вујичићи на подршци пројектима који се односе на запошљавање и рад ове фирме.

"Ми можемо да запослимо већи број радника, али имамо проблем јер на подручју Пала, а и шире нема школе гдје би добили потребан кадар - конфенкционере текстила, па смо принуђени да сами вршимо обуку и преквалификацију", појаснио је Ковачевић.

Он је навео да у Рогатици имају погон гдје властитим средствима врше обуку и преквалификацију, те да очекују и даље подршку Завода јер имају намјеру да приме још 25 радника.

Према његовим ријечима, у сарадњи са Привредном комором Републике Српске и надлежним министарствима настојимо да се окончају припреме да се у Средњошколском центру у Палама оснује одјељење текстилаца.

"Спремни смо да пружимо подршку и обезбиједимо бесплатну праксу и стипендије, а по завршетку школовања примили би их у радни однос", нагласио је Ковачевић.

(СРНА)

Све вијести

Остале вијести

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

29.09.2023.Публикације

Статистички билтен- август 2023.
Статистички билтен ЈУЗЗЗРС за август 2023. године

Све публикације