Усвојена одлука о расписивању Јавног позива за програме запошљавања

Пет, 12.02.2021.


На сједници Управног одбора Завода за запошљавање Републике Српске одржаној 12. 2. 2021. године донесена је одлука о расписивању Јавног позива за коришћење средстава по програмима запошљавања у 2021. години.

„И поред кризе која је наступила због пандемије корона вируса, Влада Републике Српске и ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске у овој години обезбиједили су средства у износу од 12.188.000,00 КМ за запошљавање oкo 2.880 лица”, рекао је директор Завода Мирослав Вујичић.

Према његовим ријечима у овој години ће се реализовати сљедећи програми:

Програм финансирања запошљавања и самозапошљавања дјеце погинулих бораца Војске Републике Српске, демобилисаних бораца и ратних војних инвалида ВРС – ,,Заједно до послаˮ. За реализацију ове мјере обезбијеђена су средства у износу 3.000.000,00 КМ за запошљавање 300 лица из ових категорија.

,,По Програму „Заједно до послаˮ износ средстава ће бити већи у односу на претходне године и реализоваће се само компонента: самозапошљавање дјеце погинулих бораца, демобилисаних бораца и ратних војних инвалида ВРСˮ, казао је Вујичић.

Програм подршке запошљавању и самозапошљавању циљних категорија у привреди за шта су предвиђена средства у износу од 4.000.000,00 КМ за запошљавање 750 лица код послодавца, док ће 200 лица бити обухваћено путем самозапошљавања.

Програм подршке привреди путем поврата уплаћених пореза и доприноса за ново запошљавање радника за шта су предвиђена средства у износу од 5.000.000,00 КМ за око 1.600 лица.

Програм подршке запошљавању Рома у Републици Српској у 2021. години за шта су предвиђена средства у износу од 188.000,00 КМ.


„Ове године акценат смо ставили на запошљавање у привреди и запошљавање у реалном секторуˮ, истакао је Вујичић.

,,Почетком ове године усвојен је акциони план за запошљавање, који се обично реализације средином године. Ове године смо били експедитивнији како бисмо привреди омогућили, као додатну мјеру, да што прије дођу до квалитетне радне снаге и до подстицаја кроз пројекте запошљавањаˮ, казала је помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Мира Васић.

Васићева истиче да у првом јавном позиву нема програма за запошљавање приправника, али да Завод и ресорно министарство, са представницима надлежних органа у Влади Српске, анализирају да допуне акциони план бар почетком другог квартала ове године.

Јавни позив за програме запошљавања и самозапошљавања биће објављен у понедјељак 15. 2. 2021. године на порталу Завода за запошљавање и у дневним новинама ,,Глас Српскеˮ.

Јавни позив за програме запошљавања и самозапошљавања можете прегледати у рубрици ПРОГРАМИ ЗЗЗРС.

Све вијести

Остале вијести

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

21.03.2024.Публикације

Виша стручна спрема
Виша стручна спрема на евиденцији Завода за запошљавање

Све публикације