За запошљавање 5.150 лица издвојено скоро 18 милиона КМ

Пет, 27.07.2018.


На сједници УО Завода за запошљавање Републике Српске оржаној 26.07.2018. године донесене су одлуке о расподјели додатних 9.449,254 КМ намијењених искључиво за нова запошљавања.

У Републици Српској је од почетка године издвојено 17.690,413 КМ за запошљавање 5.150 лица, речено је послије сједнице Управног одбора Завода за запошљавање Републике Српске.

Директор Завода Мирослав Вујичић рекао је да је данашња сједница наставак активности које је Завод имао 10. јула у Бањалуци, након чега су складу са захтјевима привреде успјели да обезбиједе додатна средства која су издвојена из суфицита ове институције.

"На сједницама Управног одбора одржаним у мјесецу јулу донијели смо одлуку о расподјели 17.700,000 КМ, којом ће бити обухваћено 5.150 лица, а која се односи на расподјелу средстава за запошљавање по пројекту приправника гдје смо број одобрених лица повећали са 909 на 1.210", рекао је Вујичић наводећи да је ово највећи пројекат до сада. Вујичић је додао да ће од тог броја 210 бити дјеца погинулих бораца.

Према његовим ријечима, одобрена су додатна средства и за пројекат "Заједно до посла" који се односи на запошљавање дјеце погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца, а број лица која се планирају запослити повећан је са 186 на 580.

Програмом подршке запошљавању и самозапошљавању посебних циљних група (жене жртве насиља и жене из руралних подручја) извојено је додатних 1.155.000 за запошљавање још 276 лица.

Вујичић је навео да је по први пут спроведен Програм подршке запошљавању у привреди путем исплате подстицаја у висини уплаћених пореза и доприноса и у ту сврху биће утрошено 4.348.701 КМ за 2.600 запослених лица.

"Сви послодавци који су запослили раднике у протеклој години имаће могућност да им се доприноси врате и ми на тај начин радимо на смањењу сиве зоне", истакао је он.

Вујичић је истакао да ће овим мјерама бити смањен број незапослених у Републици Српској.

"У Српској је тренутно око 107.000 лица незапослено. Данашњим одлукама обухватили смо око пет одсто од укупног броја незапослених. То је велики број и оно што Влада и Завод за запошљавање директно раде када је ријеч о смањењу незапослености", поручио је Вујичић.

Вујичић је нагласио да ово није крај пројекатима које ће Завод проводити у овој години и искористио је прилику да најави још један програм који се ће односити искључиво на запошљавање младих до 35 година у Републици Српској.

Сједници управног одбора Завода присуствовао је и министар рада и борачкоинвалидске заштите Репулике Српске Миленко Савановић који је изјавио да је циљ реализација онога што је опредјељење и посвећеност Владе Републике Српске, а то је развој реалног сектора, запошљавање људи и отварање нових радних мјеста.

"То је реализација економске политике Владе и свега онога што су у програмским документима рекли и најавили. Кроз ове одлуке показујемо посвећеност и сензибилитет према најосјетљивијим групама људи, а то су незапослени људи, циљне групе. Одлукама Управног одбора кроз програм Владе обухватамо 5.150 људи и то је велика ствар", нагласио је Савановић.

Према његовим ријечима, активности акционог плана су се показале као продуктивне, корисне и треба их наставити и проширити јер ће дати ефекат у реалном сектору, а и у јавном.

Преглед одобрених лица и послодаваца налази се у рубрици Пројекти.

Све вијести

Остале вијести

19.04.2024. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У АКЦЕЛЕРАТОР ПРОГРАМУ
Развојна агенција Републике Српске, у складу са Програмом…

Сви пројекти

13.05.2022.Публикације

Статистички билтен- април 2022.
Статистички билтен ЈУ ЗЗЗРС за мјесец април 2022. године.

Све публикације